Työhuone

Yleisimmin kysyttyä

Keräsimme yleisimmin kysytyt kysymykset sivunvalmistajalle ja vastasimme niihin.

Tekniset taidot ja ohjelmistot:

  • Mitä ohjelmistoja hallitset (esim. InDesign, Photoshop, Illustrator)?

InDesign, Photoshop ja Illustrator -ohjelmistot ovat päivittäisessä käytössä ne tärkeimmät. Lisäksi käytetään monia muitakin sovelluksia kuten InCopy, Bridge, Acrobat, kaikki Microsoftit; Word, Excel ja PowerPoint sekä erilaiset piirto-ohjelmistot kuten Procreate ja Fresco.

  • Kuinka hyvin tunnet typografian ja taiton periaatteet?

30-vuotinen ura ja kaikkine koulutuksineen ovat antaneet melko tukevan pohjan kaikenlaisen ulkoasun suunnittelulle.

  • Oletko perehtynyt painoprosessiin ja sen vaatimuksiin?

Etenkin offset- ja digituotteet ovat tuttuja, koska ensimmäiset 20 vuotta työskentelin painotalossa. Olen tehnyt filmi- ja peltitulostuksia, hieman asemointiakin, sekä painanut digikoneilla. Jälkikäsittely tuli siinä myös tutuksi. Perinteistä painokonetta en ole itse käyttänyt, mutta hyvin läheisesti seurannut sitäkin prosessia.

  • Kuinka hyvin osaat käyttää tyylitiedostoja ja muita automaatiotyökaluja?

Nämä on oltava erittäin hyvin hallussa, käytän päivittäin ja nopeutan niillä erityisesti säännöllisten tuotteiden valmistamista. Automaatiolla etsitään myös paljon virheitä ja tehdään lopputarkastuksia.

  • Osaatko käsitellä kuvia ja grafiikkaa?

Kaikille kuville tehdään peruskäsittelyt, jotka sisältää mm. resoluution, väriavaruuden ja värien säätöä, tarvittaessa manipuloidaan, sekä poistetaan virheitä tai muita elementtejä. Grafiikassa yleisin toiminto on vektorointi ja sen siistiminen. Erilaiset tallennusmuodot on hallittava eri tarkoituksiinsa sopivina. Kuvia tehdään myös itse sekä vektori että pikseligrafiikkana.

  • Kokemusta verkkojulkaisuista ja digitaalisesta sisällöstä?

Erilaista digitaalista sisältöä tehdään jatkuvasti. Myös verkkosivuille sekä sivuiksi. En ole varsinainen koodari, mutta hallitsen perussivuston ja blogien rakentamisen. Taittotyökalujen käyttö digitaalisen aineiston esimerkiksi linkityksiin erilaisille sisällöille on mielenkiintoista vaihtelua perinteiseen taittotyöhön nähden, jossa huomioidaan lähinnä painon vaatimukset. Ohjelmistot menevät koko ajan hurjasti eteenpäin, ja myös nettiaineiston valmistaminen kehittyy koko ajan.

Kokemus ja työskentelytapa:

  • Millaisia projekteja olet aiemmin tehnyt (esim. lehtiä, kirjoja, esitteitä)?

Oikeestaan ihan kaikkea paperille painettavaa ja digitaalisesti julkaistavaa.

  • Miten hallitset tiukat aikataulut ja paineen alla työskentelyn?

Aikataulut on enemmän avuksi, pystyy järjestelmällisesti tuote kerrallaan ja limittämällä saamaan melkoisesti aikaan hurjankin ruuhkahuipun aikana. Kun yksi tuote on tarkistettavana – syntyy toisen tuotteen pohjatyöt jne. Yrittäjänä pystyn myös joustamaan niin viikonloppujen kuin lomienkin suhteen. Suurimpana apuna on varmasti se, että itse työ on mielenkiintoista ja vaihtelevaa.

  • Miten viestit asiakkaiden kanssa ja otat palautetta vastaan?

Sähköposti on selkeästi yleisin asiakkaideni käyttämä kanava, lisäksi muut viestintäsoftat kuten WhatsApp on koko ajan rinnalla. Vastaan nopeasti, ja jos vain saan palautetta olen erittäin mielissäni – kaikenlainen palaute herättelee sitä arkista puurtamista.

  • Miten varmistat työn laadun ja tarkkuuden?

Tässä tulee automatiikan hyödyt parhaiten esille. Se löytää sen mitä silmällä ei välttämättä huomaa. Siihen ei kyllä yksin pidä tuudittautua, vaan esimerkiksi tavutusten tarkastelua teen myös ”paljain silmin”. Automatiikalla voi mm. varmistaa, että isojenkin kuvamäärien väriavaruudet, resoluutiot sekä linkitys ovat kohillaan.

  • Työskenteletkö mieluummin itsenäisesti vai osana tiimiä?

Taidan olla aika introvertti, työtilani on hiljainen ja työskentelen mieluusti yksin. Viikonloput esimerkiksi ovat erityisen mieluista työaikaa, koska silloin kaikki kommunikaattorit ovat hiljenneet. Olen kyllä opetellut melko tehokkaasti sulkemaan myös korvat ulkomaailmalta. Tiimiini kuuluu kyllä perheen kissat, jotka ajoittain vaativat huomiota…

Hinta ja saatavuus:

  • Mikä on hintasi/tunti- tai projektikohtainen hinnoittelusi?

Paino- ja taittotyöt ovat aina hyvin yksilöllisiä, perushinnaston olen laatinut yleisimmille tuotteille esimerkiksi sivumäärien tai vaativuuden mukaisesti. Pidän tärkeänä että asiakas saa tarkan hinnan ja hinta pitää myös paikkansa.

  • Millainen on saatavuutesi?

Aikataulut on aina sovittavissa, ja tarvittaessa toteutetaan pikatöitäkin.

  • Miten laskutus hoidetaan?

Minulla on käytössä sekä verkko- että sähköpostilasku vaihtoehdot.

Muuta:

  • Voisitko näyttää portfoliosi?

Nettisivuiltani löytyy avoin portfolio sekä referenssit.

  • Miten pysyt ajan tasalla alan uusimmista trendeistä ja teknologioista?

Seuraan aktiivisesti sekä koulutustarjontaa, että kaikkia visuaalisia kanavia. Uusimmat ohjelmistot ovat koko ajan käytössä. Aina kun aikataulut sen sallii, on työn alla jokin uusi kurssi tai koulutus. Kouluttautuminen on oikeastaan muotoutunut jo harrastukseksi.