Kuvassa Painajaisen kuormitus visuaalisena ilmaisuna. Se kertoo kuinka monta isompaa taittotyötä kussakin kuussa keskimäärin toteutetaan. Tarkempi, päivämäärittäin laadittu aikataulu täydentyy vuoden mittaan exelissä. Pienempiä taittotöitä ei aikatauluteta, vaan ne tehdään ns. sukkana.
Aikataulut
Jokaiselle tuotteelle pyritään antamaan sellainen aikataulu, ettei kenenkään työryhmästä tarvitsisi yöunia menettää. Joskus kuitenkin on pakko toimia kireämmin ja ne tietysti suunnitellaan aina mahdollisuuksien mukaan. Parhaat kiristykset ovat toteutuneet ”2 päivää aineiston saapumisesta jakeluun”, eli väissä oli vielä painaminenkin kyseiselle lehdelle. Tämä ei tietysti ole enää kenellekään helppo suoritus, vaan ruuvia puristellaan jokaisessa vaiheessa.
Virhemahdollisuus on melkoinen, kun oikolukuaikaa ei jää. Taittaja seilaa keppiselkäisenä – kieli keskellä suuta, ettei yksikään hiirenheilautus tuota turhaa liikettä, vaan ajatuksesta -millilleen paikalleen yhdellä siirrolla. Maksimaalisella työteholla. Vedos lähtee iltapäivän tunteina ja illalla päivystetään korjauskierrokset, sekä ne kiireen vuoksi sivuun siirretyt muut työtkin on valmistuttava. Painokone on varattu heti aamuksi.
Paino valitsee materiaalin ns. hyllytavarasta, sillä tilattu materiaali ei ehdi paikalle. Painaja ja jälkikäsittelijät riipivät työn työvaiheesta toiseen, painoväri hädin tuskin ehtii kuivua, kun tuotteet jo kiikutetaan jakeluun. Työnjohtaja raapii päätänsä koska koneaika oli jo kirjattu jollekin muulle.
Tästä jäljelle jää useita hikisiä työmiehiä, kädet ristissä toivoen, että postin jakelussa ei tulisi ongelmia tai viiveitä. Korkeemman käres.
Ihanne aikataulut
Ihanteellista lehtituotteissa olisi varata viikko vedoskierrolle ja viikko painolle (silloin olisi myös pelivaraa sovitella kaikkien muidenkin tekeillä olevien töiden kanssa yhteensopiva aika) ja postikin vie viikon, varsinkin nyt kun jakelupäiviä on vähennetty. Taittaja ja paino pystyy melko hyvin pelaaman omien aikataulujensa kanssa, mutta postin kanssa ei pääse neuvottelemaan.
Toivottu kolme viikkoa tuntuu pitkältä ajalta, mutta silloin kun se otetaan huomioon jo vuosikellossa, ja aineistot kerätään ajallaan se ei haittaa. Käytännössä prosessi kuitenkin menee läpi viikossa – korkeintaan kahdessa, mutta kun sitä aikaa on varattu, ei yhdenkään työvaiheen tarvitse rukoilemalla onnistumista odottaa.
Jos lehteen on tulossa jotakin päivämäärälleen tarkkoja ilmoittautumisaikoja tai kokouskutsuja, olisi hyvä aikaistaa myös aineiston dedline. Se on siis edelleen paras varmistus ajalleen ilmestyvälle lehdelle.
Tutustu myös InCopy -työnkulkuun. Siinä toimitus pystyy tekemään tekstikorjaukset suoraan live-näkymässä tavanomaisin tekstinkäsittelytoiminnoin.